Pages

Tuesday, 8 March 2011

AL-QURAN BERBICARA DENGAN ORANG MUDA...

Prof HAMKA diusia muda

Persoalan yang tiba-tiba menerjah dan mencabar akal ketika membaca kisah Ashabul Kahfi adalah: Bagaimana Al-Quran berinteraksi dengan golongan muda? Apa panduan yang diberikan Al-Quran kepada golongan terbesar masyarakat ini?
Adakah engkau menyangka (wahai Muhammad), bahawa kisah "Ashaabul Kahfi" dan "Ar-Raqiim" itu sahaja yang menakjubkan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Kami? (al-Kahfi:9)

Al-Quran bukan hanya untuk dibaca oleh golongan tua yang risaukan harinya bertemuNya. Rupa-rupanya Al-Quran memberikan panduan yang indah untuk ditatapi golongan muda yang memang selalu mencari segala yang indah dalam hidup. Keindahan panduan tersebut bukan semata kerana panduan tersebut sesuai, praktikal dan mujarab untuk dilaksanakan. Al-Quran mengarapnya dalam kisah-kisah yang indah penuh ibrah. Dirasai seolah-olah Al-Quran berbicara dengan golongan tersebut: Wahai orang muda, anda seharusnya..

1. Sentiasa Mempertingkatkan Iman:
Di usia muda, manusia akan melalui pelbagai cabaran hidup (dalaman dan luaran). Oleh kerana kurangnya pengalaman menghadapinya berbanding yang sudah berusia, maka kekadang mereka tewas dalam perjuangan hidup yang memerlukan mereka membuat pilihan dan keputusan yang betul. Terlampau mengikut nafsu, perasaan dan keinginan hati tanpa memikirkan kesannya terhadap hidup. Panduan terbaik menghadapi gejolak nafsu keinginan ini adalah iman.
Maka, berbicaralah al-Quran kepada mereka:
(Ingatlah) tatkala para pemuda itu mencari tempat berlindung ke dalam gua, lalu mereka berdoa: "Wahai Tuhan kami, berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini) (al-Kahfi: 10)
Kami kisahkan kepadamu (Muhammad) cerita Ini dengan benar. Sesungguhnya mereka adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan kami tambah pula untuk mereka petunjuk. (al-Kahfi: 13)

2. Sentiasa Menambah Ilmu Pengetahuan:
Di usia muda, keupayaan akal manusia masih segar dan kuat. Mampu mengingati, memahami, menganalisis berbagai perkara dengan cepat. Ditambah dengan keadaan kurangnya komitmen dalam hidup berbanding mereka yang sudah berusia. Rugi sekiranya nikmat dan amanah dari Allah SWT ini tidak digunakan semaksimum mungkin sebagai bekalan hidup masa depannya.
Maka, berbicaralah al-Quran kepada mereka:
Dan ketika Yusuf sampai ke peringkat umurnya yang sempurna kekuatannya, Kami beri kepadanya kebijaksanaan serta ilmu pengetahuan; dan demikianlah kami membalas orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.(Yusuf: 22).

3. Menjauhi Maksiat:
Di usia muda, nafsu manusia bergelora hebat inginkan keseronakan, hiburan yang dapat memuaskan nafsu tersebut. Nafsu perlu dikawal agar maksiat dapat dijauhi kerana sudah menjadi hakikat yang perlu diterima: Sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh melakukan kejahatan, kecuali orang-orang yang telah diberi rahmat oleh Tuhanku (maka terselamatlah ia dari hasutan nafsu itu)(Yusuf: 53)
Maka, berbicaralah al-Quran kepada mereka:
Dan Kami meneguhkan hati mereka diwaktu mereka berdiri, lalu mereka pun berkata, "Tuhan kami adalah Tuhan seluruh langit dan bumi; kami sekali-kali tidak menyeru Tuhan selain Dia, Sesungguhnya kami kalau demikian Telah mengucapkan perkataan yang amat jauh dari kebenaran (al-Kahfi:14)"
Al-Quran berbicara lagi:
Dan perempuan yang Yusuf tinggal di rumahnya, bersungguh-sungguh memujuk Yusuf berkehendakkan dirinya; dan perempuan itupun menutup pintu-pintu serta berkata: "Marilah ke mari, aku bersedia untukmu". Yusuf menjawab: "Aku berlindung kepada Allah (dari perbuatan yang keji itu); sesungguhnya Tuhanku telah memuliharaku dengan sebaik-baiknya; sesungguhnya orang-orang yang zalim tidak akan berjaya".(Yusuf: 23)

4. Melibatkan Diri Dengan Dakwah:
Di usia muda, manusia sibuk membina kehidupan peribadi, menjadikan mereka kurang peduli keadaan sekeliling, hidup penuh ke’aku’an dan mementingkan diri sendiri. Sedangkan mereka perlu terjun dalam masyarakat memainkan peranan meng’islah’kan masyarakat sekadar termampu
Maka, berbicaralah al-Quran kepada mereka:
Dan demi sesungguhnya, Kami telah memberi kepada Nabi Ibrahim sebelum itu jalan yang benar dalam bertauhid, dan Kami adalah mengetahui akan halnya. Ketika ia berkata kepada bapanya dan kaumnya: "Apakah hakikatnya patung-patung ini yang kamu bersungguh-sungguh memujanya?" Mereka menjawab: "Kami dapati datuk nenek kami selalu menyembahnya". Ia berkata: "Sesungguhnya kamu dan datuk-nenek kamu adalah dalam kesesatan yang nyata". Mereka bertanya: "Adakah engkau membawa kepada kami sesuatu yang benar (sebagai seorang Rasul), atau engkau dari orang-orang yang bermain-main sahaja?" Ia menjawab: "(Bukan bermain-main) bahkan (untuk menegaskan bahawa) Tuhan kamu ialah Tuhan yang mentadbirkan langit dan bumi, Dia lah yang menciptanya; dan aku adalah dari orang-orang yang boleh memberi keterangan mengesahkan yang demikian itu. "Dan demi Allah, aku akan jalankan rancangan terhadap berhala-berhala kamu, sesudah kamu pergi meninggalkan (rumah berhala ini)". Lalu ia memecahkan semuanya berketul-ketul, kecuali sebuah berhala mereka yang besar (dibiarkannya), supaya mereka kembali kepadanya. (Setelah melihat kejadian itu) mereka bertanya: "Siapakah yang melakukan perbuatan yang demikian terhadap tuhan-tuhan kami? Sesungguhnya adalah ia dari orang-orang yang zalim". (Setengah dari) mereka berkata: "Kami ada mendengar seorang anak muda bernama Ibrahim, mencacinya".(al-Anbiya: 51-60)

Selamat beramal wahai orang muda..

abufahim-uia

1 comment:

amalia said...

copy ye gambar. thanksfor your cooperation, really appreciate it! :)