Pages

Monday, 9 November 2009

Menara Minda #2 - Pedang Nano Salahuddin Al-AyyubiSejauh mana kita semua mengenali sudut hidup pahlawan Islam terunggul lewat peperangan salib, Salahuddin Al-Ayyubi? Beliau sangat terkenal sebagai sosok kukuh yang berjaya menghantar rasa gerun dan hormat kepada tentera-tentera musuh. Lebih manis lagi, peribadi inilah yang telah memimpin pembebasan Tanah Suci ketiga umat Islam daripada cengkaman Kristian hampir seratus tahun lamanya.

Keistimewaan Salahuddin Al-Ayubi telah dibongkar oleh Prof Dr. Peter Paufler and kumpulannya di Teknikal Universiti Dresden, Jerman apabila mereka menemui TIUB KARBON NANO (carbon nanotube) di dalam pedang yang digunakan oleh Salahuddin Al-Ayubi dan tentera-tentera Islam dalam peperangan salib. Carbon nanotube inilah yang telah menjadikan pedang-pedang pejuang Islam sangat istimewa; SANGAT TAJAM tetapi MUDAH LENTUR. Penemuan ini telah diterbitkan oleh jurnal Nature (antara jurnal saintifik paling berpengaruh di dunia) pada tahun 2006:

http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7117/abs/444286a.html

(nota: perlu langganan pembaca) atau sila rujuk ulasan yang berkaitan oleh Royal Society of Chemistry, UK di:

http://www.rsc.org/chemistryworld/News/2006/November/15110602.asp.

Kunci kepada teknologi nano pedang mujahidin Islam ini terletak kepada teknik pembuatannya yang unik. Bijih besi dari India yang dikenali sebagai wootz mengandungi sejumlah peratusan unsur karbon (carbon) yang memberikannya sifat rapuh (brittle). Apabila dikenakan suhu yang amat tinggi, sekitar 800°C, campuran besi dan karbon tadi akan ditambah dengan unsur-unsur seperti Kromium, Mangan, Kobalt dan beberapa unsur lain yang telah memberikannya sifat-sifat sebilah pedang setiawan: TAJAM lagi LENTUR. Sayang sekali, teknologi ini telah lenyap menginjak kurun ke-18 seiring dengan kepupusan bijih besi dan unsur-unsur penguat pedang tadi.

Penempa-penempa pedang ini, biaroun secara tidak sedar, telah meletakkan dua asas penting kepada permulaan sains bahan moden: 1) Campuran bahan-bahan kimia pada peratusan yang sesuai dan 2) Teknik penggunaan haba yang tinggi untuk pembikinan produk.

Tentera-tentera salib terkedu saat-saat “perkenalan” mereka dengan pedang nano pejuang Islam! Pedang nano Salahuddin Al-Ayyubi yang berwarna kebiru-biruan dengan larik-larik mengufuk di sepanjang bilahnya telah “mengajar” pedang lebar Inggeris kepunyaan Raja Richard I (kepala tentera salib) akan erti kehebatan teknologi Islam pada zaman itu seperti yang dihikayatkan oleh Sir Walter Scott di dalam bukunya “The Talisman”. Perumpamaan yang dilontarkan ialah pedang Salahuddin ini mampu membelah dua kain sutera di udara begitu sahaja manakala jika ia ditetakkan kepada batu pejal, magnitud ketajamannya sama sekali tidak terjejas!

Masih tercari-cari model untuk berjaya dalam hidup? Teladanilah kualiti Salahuddin Al-Ayyubi. Pahlawan agama ini malah seorang ilmuwan dan ahli ibadat; sangat menjaga solat berjemaah, gemar mendengar hadis Rasulullah SAW, hidup zuhud, pemurah dan ceria tetapi gagah berani di medan perang. Riwayat-riwayat mengenai Salahuddin Al-Ayyubi boleh dikutip, di antaranya menerusi buku Al-Bidayah wa Al-Nihayah karangan Imam Ibnu Kathir dan Siyar A’lam Al-Nubala’ karya Imam Al-Zahabi. Sungguh! Pedang nano hanyalah sebilah besi biasa dan tidak bermakna melainkan ia berada di tangan hamba Allah yang berkualiti seperti Salahuddin Al-Ayyubi!

Ahmad Faiz bin Abdul Latip
Kajang

Sila lihat peribadi Salahuddin dengan lebih dekat di:

http://ms.wikipedia.org/wiki/Salahuddin_al-Ayyubi

6 comments:

al-'Abd al-Da'if said...

السلام عليكم ورحمة الله
Mohon izin dari penulis untuk saya masukkan maklumat ini dalam blog saya.

Terima kasih. So interesting..

alitantawi said...
This comment has been removed by the author.
alitantawi said...

Waalaikumussalam saudara al-Abd al-Daif,

Kami tiada halangan untuk saudara meletakkan maklumat pedang nano Salahuddin Al-Ayyubi dalam blog saudara. Sila hubungkan maklumat tersebut kepada artikel asal di blog Pemuda Iman.

Harapan kami ia disebarkan untuk manfaat kita semua.

Terima kasih.

Anonymous said...

saya terjumpa penulisan yg sama di keluaran majalah i keluaran september 2010. page 38-39. saudara yg menulis? terima kasih atas perkongsian.

alitantawi said...

artikel pedang nano Salahuddin Al-Ayyubi merupakan karya asli hasil penulisan saudara ahmad faiz abdul latip (ahli pemudaiman) yang ditulis sejak tahun 2009 lagi dalam blog ini.kami terkejut dengan info saudara.kami belum lagi melihat majalah I.sekiranya benar makluman saudara,kami amat kesal dengan sikap majalah I yg merupakan majalah genre islam tetapi tidak mangamalkan etika kewartwanan islam yg sebenar kerana menciplak artikel tanpa acknowledge sumbernya. kami akan menghubingi pihak majalah untuk mendapat penjelasan. apa pun terima kasih kerana memaklumkan kami.

ADIB said...

saya dah jelaskan hal ini pada ustaz Adlan..terima kasih.